Όταν βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος…

Κάποιοι/ες εξακολουθούν να κωφεύουν χωρίς να παίρνουν το μήνυμα. Εξακολουθούν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος. Τα ηχητικά, οπτικά και λοιπά ντοκουμέντα της πρόσφατης τραγωδίας των Τεμπών όπως και η τραγωδία στο Μάτι, όπως και η πρόσφατη ανθρωποκτονία μιας νέας κοπέλας έξω από αστυνομικό τμήμα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της χειριστής οργάνωσης του ελληνικού Δημοσίου Τομέα και της αναξιοκρατίας που επικρατεί σε όλους τους τομείς του, με θύματα τόσο τους πολίτες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτόν. Δυστυχώς μάλλον το μήνυμα και πάλι δεν λήφθηκε από την κρατική εξουσία ούτε από τους/ις κάθε λογής ανίκανους/ες πολιτικάντηδες, αφού με αφορμή τις τραγικές αποκαλύψεις σε συνέχεια εκείνων της τραγωδίας στο Μάτι, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν επήλθε άμεσα όπως θα άρμοζε στη συνολική οργάνωση και τα θέματα αξιοκρατίας κι έλλειψης σωστής οργάνωσης του Δημοσίου Τομέα στο ευρύτερο σύνολό του.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πλήρης και προκλητική αναξιοκρατία και η έλλειψη στοιχειώδους σωστής οργάνωσης σε διάφορους κλάδους του Δημοσίου Τομέα είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση κι αποτελεσματική δράση. Οι τραγωδίες που συμβαίνουν λόγω αυτών των προβλημάτων είναι απαράδεκτες και πρέπει να αποτραπούν με κάθε δυνατό τρόπο.

Η καλύτερη λύση είναι η ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της διαχείρισης και της οργάνωσης του συνόλου του Δημόσιου Τομέα, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας που θα εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα όλων των κρατικών Υπηρεσιών. Επιπλέον, η #εκπαίδευση και η ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων του προσωπικού είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης Δημόσιας Διοίκησης.

Οι φορολογούμενοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι από το Δημόσιο Τομέα και οι εργαζόμενοι παράλληλα πρέπει να έχουν τις αναγκαίες συνθήκες εργασίας για να εκτελούν τα καθήκοντά τους με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Μόνο με τη συνεργασία και την αποφασιστικότητα όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να διασφαλίσουμε έναν αξιόπιστο, ασφαλή και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα, όχι με ημίμετρα που περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο Οργανισμό με λύσεις πρόχειρες και πρόσκαιρες, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση παρόμοιων τραγωδιών.

Εμμανουήλ Χρύσης, ΒΒΑ, MSc Ed.  Πτυχιούχος Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης,

Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.