Πνευματικός ή Θρησκευόμενος;

Πνευματικός ή Θρησκευόμενος;

Υπάρχει ένα αυτοκόλλητο αυτοκινήτου, που γράφει «Οι πνευματικοί άνθρωποι με εμπνέουν – οι θρησκευόμενοι με φοβίζουν»
Δεν υποστηρίζω την αναζήτηση της σοφίας σε μία παλιά Volvo που βρίσκεται σταματημένη στο φανάρι μπροστά σου, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το αυτοκόλλητο λέει κάτι που πρέπει να προσέξουμε.
Καταρχάς, είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος με τέτοιο αυτοκόλλητο αυτοκινήτου να είναι Χριστιανός. Κι αυτό επειδή στο αυτοκόλλητο ο όρος «θρησκευόμενος» περιγράφει εμάς, τους Χριστιανούς.
Εμείς, δεν τρομάζουμε με τους θρησκευόμενους, δεν τρομάζουμε με τους εαυτούς μας.
Αντιθέτως, τους εαυτούς μας τους εντυπωσιάζουμε. Τους άλλους είναι που τρομάζουμε.
Δεύτερον, οι άνθρωποι με τέτοιου είδους αυτοκόλλητα συνήθως είναι ανοικτοί στα πνευματικά θέματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το διαφημίζουν σε όλους με το ίδιο το αυτοκόλλητο.
Αλλά, στοιχηματίζω ότι αν τους ακολουθήσεις μέχρι να  παρκάρουν, και χτυπήσεις το παράθυρό τους και τους συζητήσεις κάτι πνευματικό, θα σου πουν να πας να χαθείς… ή να καλέσεις ασθενοφόρο.
Τρίτον, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους συνήθως τρέφουν υψηλή εκτίμηση για το πρόσωπο του Ιησού Χριστό και πολύ χαμηλή για τους Χριστιανούς.

Το αυτοκόλλητο τα λέει σωστά!

Πράγματι, και η εμπειρία μου συμφωνεί με το απόφθεγμα της Volvo. Με τη σύζυγό μου μιλάμε συνεχώς για πνευματικά θέματα με τρίτους. Μερικές φορές αυτό οδηγεί ανθρώπους στον Χριστό, μερικές φορές όχι. Μένω στο Bay Area της California, δύο μίλια βόρεια του Berkeley και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε πνευματικές συζητήσεις. Πιστέψτε με, η περιοχή αυτή δεν είναι θετική προς τον παραδοσιακό Χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα δεν είναι δεκτική ως προς κανένα στυλ Χριστιανισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που αναζητούν κάτι το πνευματικό. Και, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχω συναντήσει έναν άνθρωπο που να υποτιμά τον Ιησού Χριστό. Επομένως, δεν νομίζετε ότι θα άξιζε τον κόπο μας να διερευνήσουμε αυτές τις δύο λέξεις, την πνευματικότητα και τη θρησκεία, από την οπτική γωνία ενός ατόμου που οδηγεί μια παλιά Volvo;

Θρησκεία (religion)

Ας ξεκινήσουμε με τη θρησκεία.  Θα παραθέσω μερικές λέξεις που οι οπαδοί της Volvo πιθανόν να ταύτιζαν με τη θρησκεία, όπως εμπειρικά το έχω βιώσει: ψεύτικη ευλάβεια, επικριτικότητα, έπαρση, υποκρισία, ακαμψία, οργή, αυταρχικότητα, στενομυαλιά, γλυκανάλατοι και ψεύτικοι άνθρωποι… Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα. Κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που προσάπτουν τους θρησκευόμενους Χριστιανούς δεν προέρχεται από τα χαρακτηριστικά που ο Λόγος Του Θεού  λέει για τους Χριστιανούς.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ξέρω για ποιους μιλάνε.
Γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους και είμαι σίγουρος ότι κι εσείς γνωρίζετε.
 Ειλικρινά, θα μπορούσε κάποια από αυτές τις λέξεις να χαρακτηρίζει τον Ιησού που συναντάμε στα Ευαγγέλια;
Οι Χριστιανοί υποτίθεται ότι είναι μικροί Χριστοί. Ακριβώς αυτό σημαίνει η λέξη «Χριστιανός«.
Ο Ιησούς μέσα μας υποτίθεται ότι διαχέεται έξω, ακόμα κι όταν δεν το προσπαθούμε, – και ιδιαίτερα όταν δεν το προσπαθούμε. Αλλά αυτό το χαρακτηριστικό οι άνθρωποι της Volvo θα αποκαλούσαν πνευματικότητα -κι όχι θρησκεία.

Πνευματικότητα (spirituality)

Η λέξη πνευματικός συνδέεται με τη λέξη «εμπνέω» (inspire). Μία από τις σημασίες του «εμπνέω» είναι «να επηρεάζω, να οδηγώ με θεία ή υπερφυσική επιρροή«. Αυτό θα έπρεπε να μας περιγράφει. Στο κάτω κάτω, το να είμαστε αληθινοί Χριστιανοί σημαίνει να ζούμε μέσα στη Διαθήκη, στην οποία το Πνεύμα του Ιησού έχει τοποθετήσει τις εντολές Του μέσα στην καρδιά και στο νου μας. Σ’ αυτήν είμαστε ναοί του Αγίου Πνεύματος. Με άλλα λόγια, Εκείνος μας εμπνέει. Όταν είμαστε γεμάτοι έμπνευση μοιάζουμε με το: Αλλά ο καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότητα, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια. Ενάντια σε αυτά δεν υπάρχει νόμος (προς Γαλάτες 5:22-23). 
 Σημειώστε την τελευταία πρόταση: «Ενάντια σε τέτοια πράγματα δεν υπάρχει κανένας νόμος». Κανένα σωστό μυαλό δεν είναι ενάντια στους πραγματικά πνευματικούς ανθρώπους. Είναι ελκυστικοί. Ο Ιησούς ήταν ελκυστικός. Είχε αρκετούς εχθρούς, αλλά οι εχθροί του ήταν οι θρησκευόμενοι άνθρωποι. Ο φυσιολογικός λαός ελκυόταν από αυτόν. Κοίταξτε τη λίστα των ανθρώπων της θρησκείας πάλι.
Δεν περιγράφει τους Φαρισαίους;

Πρακτικές προτάσεις

Πρώτα από όλα ας αφήσουμε τον Άγιο Πνεύμα να μας ελέγχει.  Όταν εμείς εμπνεόμαστε από τον Χριστό, τότε θα εμπνέουμε και άλλους.  Ας σταματήσουμε να ελέγχουμε εμείς τη συμπεριφορά των άλλων. Ο έλεγχος είναι δουλειά του Αγίου Πνεύματος, όχι δική μας. Ζωές αλλάζουν όταν οι άνθρωποι εμπνέονται από το Άγιο Πνεύμα, κι όχι όταν ελέγχονται από έναν ενοχλητικό, αυταρχικό άνθρωπο.

 Τα λόγια σας να είναι πάντοτε ευχάριστα, καρυκευμένα με αλάτι, και να ξέρετε πως πρέπει να αποκρίνεστε στον καθένα ξεχωριστά. (προς Κολοσσαείς 4:6).
Σημείωση για τους εαυτούς μας… πότε να δίνουμε μία απάντηση; Όταν μας γίνεται μία ερώτηση.
Γι’ αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι τον βρίσκουν ελκυστικό και ελκύονται από τους ανθρώπους οι οποίοι εμπνέονται από Αυτόν. Αν πραγματικά δεν τους αρέσει ο Ιησούς, τότε μην αφήνετε τα μαργαριτάρια σας οπουδήποτε κοντά τους.

  • Βρίσκετε τον εαυτό σας να κάνει πνευματικές συνομιλίες; Γιατί ή γιατί όχι;
  • Πιστεύεται ότι μπορούμε να  εμπνεόμαστε αληθινά από τον Ιησού; Πώς μοιάζει κάτι τέτοιο;
  • Πώς μπορούμε να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες χωρίς να βλάψουμε την μαρτυρία μας για τον Ιησού; Πού θα βάλουμε την οριοθετική γραμμή;
  • Έχετε γνωρίσει ποτέ κανέναν ο οποίος να είναι πραγματικά κατά του Ιησού της Αγίας Γραφής; Ως Χριστιανοί δε θα έπρεπε να μοιάζουμε περισσότερο σ’ Αυτόν;

 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Open publication – Free publishingMore evangelical

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: